jueves, 14 de enero de 2016

Cociñando en tempos de frío...


LENTELLAS CON CHOURIZO


Ingredientes:

- Lentellas, 275 gramos
- Chourizo
- Tomate, un grande
- Pemento verde, 1 grande
- Cebola, unha grande
- Allo, unha cabeza pequena
- Laurel, unha folla
- Unha pastilla de Avecrem
- Pementón doce, unha cullerada
- Aceite de oliva, un chorrito


PREPARACIÓN


As Lentellas son unha desas receitas que todos coñecemos, unha das máis tradicionais da gastronomía de todo o país. É a típica receita que comemos en casa desde sempre. Por ese motivo tamén hai moitas receitas diferentes, en cada casa prepáranse con algunha diferenza, con algún ingrediente especial, cunha preparación algo distinta, nunhas prepáranse nunha pota tradicional, noutras cunha pota rápida... 


Partindo desas diferenzas, o resultado é máis ou menos o mesmo, a base da receita non cambia. Nós imos detallarvos a receita de lentellas con chourizo que preparamos en casa desde hai anos, que é a receita que aprendín a preparar en casa dos meus pais. Con esta receita poderán comer uns 4 comensais. 

Imos empregar unha pota das de toda a vida, aínda que se o preferides pódese empregar unha pota rápida, coa que se acelera o proceso de elaboración, persoalmente prefiro o resultado obtido cunha pota tradicional, porque ademais é unha receita que non require tampouco de demasiado tempo de preparación. 

Primeiro imos limpar o tomate, o pemento, a cebola, a cabeza de allos, o loureiro e o chourizo, ao que lle faremos uns pequenos cortes para que solte a súa graxa, e botámolos todos na pota. Engadimos a pastilla de Avecrem (se preferides podedes empregar sal no seu lugar), o pemento doce e un chorrito de aceite de oliva. 

Cubrimos os ingredientes con auga e pomos a lume forte. Mentres imos lavar un pouco as lentellas, que no noso caso gústanos empregar lentellas pardinas, das pequenas, porque ademais de moi saborosas teñen a vantaxe que non perden a pel durante a cocción, polo que quedan enteiras ao final da elaboración. 

Deixamos que a auga da pota comece a ferver e mantemos así durante uns 40-45 minutos, para que todos os ingredientes solten todo o seu sabor. Cando vexamos que o tomate e o pemento hanse pochado ben, pomos a pota a lume lento e imos sacar todos os ingredientes e apartámolos. É o momento de botar as lentellas na pota e tapala, e deixala durante outros 25-30 minutos a lume lento, para que se fagan ben. 

Pasado ese tempo imos probalas para ver se están ben feitas, que non queden duras nin tampouco se nos pasen. Se vemos que están no seu punto, retirámolas do lume e xa as podemos apartar para servir ou ben deixar para quentalas e comelas máis tarde. Se durante a cocción comprobamos que necesitan algo máis de auga, podemos engadirlle a necesaria para que non se nos queden secas e péguense. E se nos quedan con demasiado caldo, podemos deixar máis tempo a lume lento para que o evapore aos poucos. 

Hai quen aos ingredientes principais engádenlle unha cenoria ou algunha pataca, o cal non cambiaría o modo de preparar a receita, pero na nosa opinión non é necesario, xa que despois non nolos comemos. Pero cada un pode empregalos se o crees conveniente. 



No hay comentarios:

Publicar un comentario